London Fashion Week, în umbra Brexit-ului

By , in Trends on . Tagged width: , , , , , , , ,

London Fashion Week a fost martora unei dezbateri destul de aprinse în ultimul timp, față în față aflându-se două părți cu viziuni diametral opuse. Astfel, în colțul din stânga regăsim o serie de spectacole elegante, precum Roksanda, Erdem sau Richard Quinn. În colțul din dreapta, o tradiție aproape păgână se amestecă cu decadența artei, precum Simone Rocha (ce evocă străvechi ritualuri irlandeze) și Steve O Smith.

O săptămână marcată de umbra Brexit-ului, chiar dacă puțini oameni vorbesc deschis de această problemă. De altfel, puțini designer s-au aventurat în zona politică. A fost nevoie de un designer irlandez pentru a aborda din punct de vedere stilistic aceasta problemă. Un show extraordinar – organizat sub bagheta lui Richard Malone – cel care a prezentat linii de croitorie strălucitoare, cusăturile expuse fiind completate de cizme tip pirat asortate; rochiile sunt mătase, în timp ce jachetele minimaliste de tip husar oferă o distribuție multi-etnică – inclusiv hijaburi. Printre piesele prezente, primită cu mult entuziast, s-a numărat și prezența pe scenă a designer-ului cu un tricou marcat cu “F**k Boris”. Totodată, ținând cont că tema imigrației a fost unul din motivele votului acordat pentru părăsirea Uniunii Europene, podiumurile din capitala Marii Britanii (London) au fost pline de hijab-uri – ele fiind prezente chiar și printre piesele mărcii Burberry. În mod ironic, un Brexit dus până la capăt poate însemna chiar dizolvarea Regatului Unit. Sondajele recente au arătat că alegătorii din Irlanda de Nord ar favoriza o Irlandă unită, așa că ei sunt destul de neliniștiți în ce privește părăsirea UE.

Așadar, spectacolul oferit de cei trei designer irlandezi – Richard Malone, Simone Rocha și Jonathan Anderson – a fost unul cu adevărat stellar. Ziua de luni a început cu o prezentare grațioasă la Serpentine Gallery (London) din apropiere de Hyde Park. Modelele au defilat sub actualul pavilion exterior – creat anul acesta de Junya Ishigami – un acoperiș din ardezie pare să iasă din pământ și șerpuiește peste galeria principală. Un motiv esențial pentru Roksanda, aceasta transformându-se într-un designer matur, cu ținute rafinate. Piesele vestimentare se concentrează pe croitorie: aspectul moale se regăsește în satin sau încîntătoare tunici calico – ideale pentru atmosfera plină de viață a Londrei. Albul și griul se regăsesc în paleta de culori a colecșiei, în timp ce stilul lyric a lui Joni Mitchell vine să întregească această prezentare. Rochii fluide, cu volane, sunt urmate de o serie de ținute realizate într-un magnifico graffiti, cu imprimeuri abstracte. Un spectacol romantic ce a fost continuat de designerul Erdem, acesta oferind o colecție ce a fost dedicate Tinei Modotti – o italiancă ce a decis să facă pasul de la o vedetă de Hollywood la cel de fotograf-activist. Chiar dacă Modotti era renumită pentru salopetele bărbătești pe care le purta, Erdem a oferit numeroase rochii victoriene experimentale, cu o sumă de referințe militare și pălării mexicane de tip rural.

Tina Modotti, care a murit în mod misterioso după ce a părăsit casa lui Pablo Neruda în 1942, ar fi iubit cu siguranță acest spectacol, pus în scenă în Holborn Park (London). Un sezon ce a culminat cu extraordinarul show a lui Richard Quinn, petrecut în spațiul obscure al unei săli Edwardiene. Câștigător al primul “Queen Elizabeth II Award for Design”, Richard Quinn arătat cunoștiințe aprofundate asupra istoriei modei. Numeroase ținute s-au prezentat cu un număr infinit de soirées – modernizate cu ajutorul cizmelor din latex negru. Cu siguranță, designerul a îmbinat diferite teme în ținutele sale, chiar dacă se transformă într-un istoric conceptual – o versiune a pieselor vestimentare realizate de Viktor & Rolf sau Jeremy Scott; mai degrabă decât un jucător cu adevărat influent precum Dries Van Noten sau Dolce & Gabbana. În fine, Steve O. Smith și-a prezentat colecția în cadrul Hotelului Sanderson, acesta oferind o abordare desosebit de interesantă asupra  modei (un designer ce merită să fie urmărit). Născut la Wimbledon, Smith a studiat la Rhode Island School of Design (RISD) – Rhode Island, el menționând la finalul show-ului că: “Am dorit ca vineri seara să nu fie un eșec”, un rezumat perfect a ceea ce înseamnă Brexit-ul astăzi. Mai multe detalii sunt isponibile AICI.