Despre dezvoltarea viitoarelor orașe inteligente
Gândiți-vă la un “oraș inteligent” și, cel mai probabil, vă veți imagina un mediu nou-construit de clădiri elegante, răspândite pe o câmpie netedă. În același timp, priviți la micuțul oraș din sudul Italiei – Matera – o localitate așezată într-o zonă stâncoasă, într-un areal locuit de oameni de mii de ani. În ciuda vechimii sale, Matera își propune să fie unul dintre primele orașe cu semnal mobil de generația a cincea (5G) din Europa, aducând conectivitate de mare viteză celor 56.000 de locuitori până în 2020, permițând astfel conectarea în timp real a milioanelor de dispozitive care formează un oraș inteligent.
Beneficiile promise include reducerea consumului de energie prin iluminarea inteligentă, gestionarea durabilă a apei și un sistem de transport public electric. Între timp, noua tehnologie va permite pacienților să fie diagnosticați și monitorizați în casele lor, șoferii de autobuz să-și poată urmări sănătatea în timp real – prin intermediul unor senzori incluși în ținutele lor – iar turiștii să poată primi informații despre atracțiile orașului pe propriile telefoane. Micile orșe – mai ales cele foarte vechi – nu sunt de obicei primele în ce privește modernizarea 9adoptarea noilor tehnologii), dar în 2014, Matera – un site inclus în patrimonial Mondial UNESCO, cunoscut pentru locuințele sculptate în stâncă – a fost numit unul dintre cele două Capitale Culturale ale Uniunii Europene (pe 2019), ceea ce a însemnat o finanțare substanțială din partea Bruxellului. Cu o tema denumită “Open Future”, orașul găzduiește un an de muzică, expoziții și diferite prezentări ale culturii locale, adoptând în același timp durabilitatea mediului și inovația tehnologică. Dezvoltând aceste teme, Ministerul Dezvoltării Economice din Italia a atribuit un contract 5G pentru matera și orașul-port din apropiere (Bari), proiectul implicând investiții de 60 milioane Euro din partea guvernului Italian și a trei companii de telecomunicații. Acum, centrul istoric al provinciei Basilicata este pe cale să arate că micile localități pot fi mai ușor transformate în orașe inteligente, complet conectate, care folosesc colectarea de date și tehnologie pentru a-și îmbunătății eficiența, în dauna unor orașe mult mai mari – precum Londra. În mod clar, orașele mici încep cu un avantaj în ce privește rețelele mult mai mici pentru acoperirea digital complete. Potrivit dlui. Xavier Hughes, fost Director de Inovație în Ministerul Muncii din Statele Unite sub președintele Barack Obama, municipalitățile orașelor mai mici au o ușurință mult mai bună în luarea deciziilor, chiar dacă au mai puțini bani și resurse. Însă, în termini vârstă, Matera se remarcă pentru maturitatea sa – în competiția viitorului pe care o are cu alte orașe cu aceeași dimensiune.
În căutarea unei conexiuni și a unei integrări complete a serviciilor, accentul principal a fost până în prezent pe zonele urbane nou construite, unde se pot profita de beneficiile depline ale integrării întreprinderilor, spitalelor și școlilor în zonele unde locuiesc utilizatorii lor, permițând oamenilor să economisească semnificativ timpul. Un exemplu este Kalasatama, un oraș nou – ridicat în apropiere de Helsinki, capitala Finlandei – sistemele sale de monitorizare de înaltă tehnologie pentru transportul și colectarea deșeurilor, de exemplu, oferă timp celor 3.500 de locuitori, ei putând beneficia de alte activități recreative. Chiar și atunci când orașul va crește – asteptările până în 203 fiind de circa 25.000 de personae – rezidenții vor economisi în jur de o oră pe zi, comparative cu locuirea într-un oraș cu bulevarde lungi și ale căror străzi sunt blocate de diferite mașini ale municipalității, potrivit estimărilor realizate de planificatorii localității. Un alt exemplu este oferit de Milton Keynes – Marea Britanie – fondat în 1967, acesta având o populație de aproximativ 250.000 de locuitori, orșul propunându-și să încorporeze transportul, apa și energia într-un system conectat care să promoveze durabilitatea alături de creșterea economică. Între timp, orașul American Columbus (Ohio), care are mai puțini de 900.000 de locuitori, își concentrează inițiativa inteligentă a orșului asupra transportului, cu infrastructură electificată și senzori high-tech pentru a sprijini schimbarea modului de călătorie a locuitorilor și pentru a pregăti calea pentru vehiculate autonome. Revenind în Italia, acoperirea 5G în Matera a atins 75% din oraș, la timp pentru a oferi câteva avantaje pentru turiștii care vor veni să-l viziteze. Cu toate acestea, nu se poate face nimic pentru straduțele înguste și locuințele de mici dimensiuni, ceea ce îl îngrijorează pe primarul orașului – dl. Raffaello De Ruggieri – în privința unui posibil aflux de vizitatori. Însă, privind în viitor, dacă acest vechi oraș din Italia ar beneficia de un mediu curat, consum moderat de energie și un management de economisire a timpului, transformându-se într-un oraș inteligent, s-ar putea să devină un etalon de dezvoltare durabilă pentru marile metropole ale lumii.
0 comments