MFW în viziunea designerilor italieni emergenți

By , in Trends on . Tagged width: , , , , , , , ,

Aflați în umbra unor giganți precum Prada, o marcă ce a inaugurat Milan Fashion Week, Alberta Ferreti, N° 21 sau Jil Sander, noul val de designeri italieni și-au demonstrate creativitatea eclectică, nume precum Tiziano Guardini, Daniele Calcaterra, Marco Rambaldi sau Arthur Arbesser oferind unele dintre cele mai spectaculoase colecții de sezon, piesele vestimentare attractive fiind confecționate exclusiv în Italia.

Tiziano Guardini – SpringSummer (2020)

O să începem cu Tiziano Guardini, designerul fiind și primul care a prezentat colecția primăvară/vară 2020, piesele fiind extrem de colorate, un amalgam de imprimeuri vii, modele abstracte și dungi. Dungile sunt realizate în stilul Empire – vertical, orizontale sau chiar ondulate – ele strălucind chiar și pe șosete. Marimile Maxi sunt la ordinea zilei, în special a seturilor de cămăși și pantaloni, acestea fiind prezentate într-o paleta tricoloră – roșu, alb și albastru. Salopetele și paltoanele din denim sunt gravate cu laser pentru a consuma cât mai puțină apă. Indifferent dacă poartă pantaloni scurți, bluze fără mâneci sau costume, starea de spirit a modelelor este una chic-retro. Tiziano Guardini este originar din Roma și a câștigat ediția din 2017 a Green Carpet Award, încă de la început el remarcându-se prin design-ul eco-responsabil, producând colecții complet sustenabile, datorită în principal partenerilor ce au fost dispuși să împărtășească această abordare – Albinni Donna, Aquafil, Isko, Mantero, Red și Swarovski – furnizorii lui T. Guardini cu materiale reciclabile.

Daniele Calcaterra – Spring/Summer (2020)

Al doilea designer pe care vi-l prezentăm este Calcaterra, acesta oferind o colecție energetică, care se bazează în întregime pe volume și țesături, paleta de culori oferind patru nuanțe. A început cu un alb imaculat, transformat în negru lucios din bumbac și nuanțe de teracotă, palide, înainte de a încheia cu patru tonuri de roșu-roz. Ca de obicei, designerul etichetei de modă – Daniele Calcaterra – a mers pe ideea de consecvență, combinând un tip natural de eleganță și confort absolut. Hainele sale sunt vii și aerisite, ele plutind în jurul corpului – în timp ce mângâie pielea – într-o fuziune armonioasă de feminine și masculin. Penele de strut, împrăștiate de-a lungul unei rochii lungi, vine să înfrumusețeze delicat silueta. Mânecile sunt pur si simplu legate cu un arc la nivelul gâtului, lâsând spatele gol. Materialul simplu, prin la nivelul pieptului, se transformă într-o rochie de seară, în timp ce picăturile de cristal dintr-un candelabru devin cercei prețioși.

Marco Rambaldi – Spring/Summer (2020)

O abordare ludică a modei, cu accent pe efectele inverse din acest sezon, a fost împărtășită și de Marco Rambaldi, cel care și-a continuat explorarea protestului și a mișcărilor feministe din anii 1970. În ultima sa colecție, Rambaldi a prezentat femei care așteaptă cu nerăbdare viitorul, încurajate de schimbările pe care le-au condus – lăsând în urmă greșelile trecutului. Greșeli care sunt simbolizate prin găuri împrăștiate întâmplător pe unele dintre ținute, sărbătorind frumusețea imperfecțiunii. Rambaldi, născut la Bologna acum 28 de ani, s-a amuzat întorcând ironic stereotipurile feminine, așa cum a făcut cu rochia lungă sau topul patchwork, confecționate în stilul bunicilor de altădată. O rochie de tip cămașă din nilon gossamer este purtată doar cu o cravat! De asemenea, o cămașă albastră masculine este purtată în asociere cu un cardigan. Rambaldi este un specialist în tricotaje și excelează în seturi de tricoturi elegante, în special în pantalonii de culoare pastel – asortați cu bluze în același ton de culoare.

Arthur Arbesser – Spring/Summer (2020)

Arthur Arbesser a subliniat puterea femeilor în cadrul unei colecții însorite, cu aspect retro, prezentată de modele cu atitudine boemă de țară. Designerul austriac, cu sediul în Milano, a avut ca sursă de inspirație propria bunică – aceasta provenind din regiunea Transilvaniei (România) – și lumea care “a dispărut acum”. De exemplu, modelele ornamentale albastre sunt plasate pe un fundal alb, designul aducând aminte de desenele ceramice tipice acestei regiuni, acestea fiind prezente pe rochii, pantalonis curți și costume. De asemenea, Arbesser a confecționat unele dintre piesele de sezon din decupaje salvate de la colecțiile anterioare, formele geometrice fiind completate de modele colorate. Paleta de culori este una vie, având incluse aici nuanțe de galben auriu, albastru electric și violet. Totodată, lui Arbesser i-a plăcut să îmbogățească piesele vestimentare cu propriul său logo, colecția beneficiind de un ton vessel, lipsit de griji și cu o infuzie (bine dozată) de nostalgie.