Damac Properties achiziționează Roberto Cavalli

By , in Trends on . Tagged width: , , , , , , , ,

Damac Properties Dubai a finalizat achiziția mărcii Roberto Cavalli, achiziționând recent 100% din acțiunile companiei. Conform unei declarații de presă, Hussain Sajwani (Președintele Damac) a declarat că “Sunt fericit să anunț încheierea rapidă a acestei tranzacții și că vom asigura stabilitatea managementului pe toată perioada de tranziție”. Anterior, eticheta de modă era deținută de compania de private equity Clessidra.

Damac Properties – Roberto Cavalli Home

În luna iulie, Damac Properties era confirmat drept cel mai mare ofertant în cadrul acestei vânzări, oferta fiind mai mare decât a altor ofertanți – precum Only The Brave (o companie fondată de Renzo Rosso, proprietarul mărcilor de lux Diesel, Marni și Maison Margiela), Marquee Brands (companie americamă care deține mărcile BCBG Max Azria și Ben Sherman) sau compania de management Bluestar Alliance. Chiar dacă o companie precum Damac Properties nu pare cel mai potrivit proprietar al unei case de modă (cu un trecut de aproape cincizeci de ani), aceasta a lucrat îndeaproape cu Roberto Cavalli, precum și cu alte mărci cunoscute pe plan international – menționând aici pe Fendi sau Versace.

Damac Properties – Roberto Cavalli SS19

De altfel, în cursul anului 2017, Damac și Cavalli au semnat un accord pentru a construe os erie de vile “Just Cavalli” în Dubai, reședințele fiind vândute încă din prima lună de la lansare. Această tranzacție a fost urmată de anunțul încheierii unui parteneriat international de ospitalitate (octombrie 2018), casa de modă italiană urmând să decoreze interioarele a cinci hoteluri de lux. Proprietatea de marcă – o categorie care include hoteluri și reședințe private – a devenit o întreprindere lucrativă în ultimele două decenii. De când Salvatore Ferragamo a inaugurat Hotelul Lungarno din Florența (în anul 1997, parte a grupului Lungarno Collection), numeroase case de modă – precum Versace, Armani sau Bottega Veneta – au intrat pe piața ospitalității și a reședințelor private.

Damac Properties – Just Cavalli

Prin preluarea dreptului de proprietate, Damac se angajează să păstreze capitalul de marcă al etichetei Roberto Cavalli, în timp ce poate explora noi oportunități de licențiere și reducere a costurilor la propriile oferte. “Dacă brandul este disponibil pentru vânzare și luptă pentru activitatea sa principal (moda), business-ul ar putea devein și mai atractiv”. Cavalli a activat în sectorul proprietății de marcă în timpul parteneriatului avut în 2017 cu dezvoltatorul saudit Dar Al-Arkan, o strategie inițiată de CEO-ul Gian Giacomo Ferraris. Având în vedere că marca italiană obține o tremie din venituri din licențiere, Damac poate părea proprietarul perfect pentru dezvoltarea uneia dintre cele mai profitabile dircții ale mărcii.

Damac Properties – Roberto Cavalli

În ultimii cinci ani, Roberto Cavalli a avut o perioadă destul de tumultoasă. În 2014, compania a raportat o pierdere de 9,7 milioane Euro. Anul următor – în luna aprilie – compania Clessidra a achiziționat o participație de 90%, cu o valoare estimate la 450 milioane Euro, Renato Semenari (fost Președinte al Coty Inc.) fiind adus pentru redresarea mărcii. Totuși, pierderile au continuat să crească – până la 26 milioane Euro – Semenari și Peter Dundas (Creative Director) părăsind compania în 2016. Venirea lui Giacomo Ferraris a dus la o restructurare complexă, inclusiv tăierea a 200 locuri de muncă și mutarea birourilor din Milano în Toscana, pierderile fiind reduce astfel până la 7,1 milioane Euro. Mai multe detalii despre produsele marcii sunt disponibile AICI.