Cum își aleg milenialii români vinul?

By , in Industry on . Tagged width: , , , , ,

În anul ce tocmai s-a încheiat, am avut șansa de a studia, pentru lucrarea de dizertație, un fenomen ce mă preocupa personal – maniera în care “milenialii” (25-35 ani) din România interacționează cu industria și consumul de vin autohton. În cadrul acestui studiu calitativ, menit să exploreze starea de fapt, am intervievat 15 mileniali și 12 experți din lumea vinului (directori de crame, directori de vânzări, bloggeri, jurnaliști de specialitate, precum și manageri de wine baruri).

millenials wine

Procesul de analiză a datelor a fost unul laborios și a scos la iveală o mulțime  de aspecte interesante – atât pentru mileniali, cât și pentru producătorii de vinuri din țară. În cele ce urmează, voi prezenta care au fost cele mai importante concluzii ale proiectului de cercetare intitulat “Millennials vs. Marketers: A Comparative Study about the Wine Consumption in Romania”. Primul obiectiv al cercetării a fost acela de a explora imaginea actuală a industriei românești în rândul producătorilor de vin și a milenialilor. Apecierile lor au fost analizate temeinic și arată că, în prezent, industria vinului este încă “tânără și neexperimentată”. Piața consumatorilor este împărțită între cei care știu ceva despre vin și cei care nu știu. Percepția milenialilor despre industria vinicolă este destul de clară: există o mare diversitate de vinuri din care pot alege; nu se simt vizați de strategiile de marketing ale producătorilor. Prin strategii de marketing ne referim în mod special la cele derulate prin social media – este ramura de marketing cea mai la îndemână pentru mileniali și cea mai folosită de crame (un articol mai vechi despre “cum se prezintă vinurile românești online puteți găsi aici). Cel de-al doilea obiectiv de cercetare s-a referit la motivele care îi fac pe mileniali să cumpere vin local. În această parte a analizei, din cele 15 interviuri, au apărut unele opinii extrem de interesante, care au conturat patru factori esențiali în achiziție: prețul, recomandările, designul etichetelor și premiile.

millenials wine

Un alt subiect, ce a stârnit discuții mai aprinse, a fost relația milenialilor cu influencerii. Curiozitatea personală m-a făcut să întreb care este opinia acestora despre influencerii din România, precum și dacă știu ceva despre wine influenceri sau bloggeri. În rândul celor 15 intervievați, doar două persoane au spus că urmăresc influenceri și bloggeri din România și că ar cumpăra un vin recomandat de aceștia. În rest, opiniile au fost vehemente – “nu cunosc wine bloggers sau influenceri și, chiar dacă aș cunoaște, nu aș cumpăra, pentru că știu că sunt plătiți și nu îmi inspiră încredere” (M6, M7, M3, M9, M10). Astfel, aici apare o nouă problemă: cum pot obține influencerii și bloggerii din România credibilitate? Cum ar trebui conceput și prezentat conținutul, astfel încât să atragă natural și să determine cumpărarea unui vin? Analiza conținutului celor 27 de interviuri efectuate cu experți din industria vinului și mileniali a confirmat câteva idei cunoscute și a trasat subiecte de cercetare viitoare. Întrebările ce au apărut de-a lungul proiectului de cercetare ar trebui dezvoltate, pe larg, într-un studiu exhaustiv, la nivel național. Până atunci, consider că această lucrare a scos la iveală idei originale, ce merită atenția și interesul cramelor autohtone. Vă invit să citiți studiul integral aici (www.vinul.ro).