Brexit-ul a fost consumat. Ce urmează în modă?

Brexit-ul a fost consumat: Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană în noaptea dintre 31 ianuarie și 1 februarie 2020. De aici încolo, accentul se mută pe discuțiile comerciale și legislative, unul din sectoarele cu probleme fiind cel al modei. Pericolele acestui segment economic fiind unele destul d emari, printre care remarcăm scăderea semnificativă a exporturilor. Totodată, ținând cont că mulți dintre angajații sau furnizorii diferitelor accesorii sunt dintre membrele Uniunii Europene, producătorii continentali și comercianții se tem că reglementările UE se vor transforma într-un avantaj neloial.

Menționând acest aspect, Boris Johnson (Primul Ministru al Marii Britanii) declara că dorește încheierea unui acord comercial în cursul anului (2020), atunci când se va încheia perioada de tranziție. Un interval de timp pe care mulți îl consideră nerealist. Chiar dacă s-ar conveni un accord în mai puțin de 12 luni, companiile angrenate în sectorul de modă se tem că negociatorii vor trece cu vederea unele din protecțiile existente pe care ei și le doresc sau chiar îi vor lipsi de unele oportunități din lumea post-Brexit-ul. Iar unul dintre puncte scoate în evidență “tarifele”, acestea trebuind să fie prioritate. Uniunea Europeană este cea mai mare piață pentru Marea Britanie, accesul la această piață trebuind să fie unul foarte important pentru producătorii britanici.

Și asta pentru că sectorul textilelor, îmbrăcămintei și a încălțămintei din Marea Britanie a construit pe baza accesului fără taxe în Europa, astfel încât producătorii britanici sunt – în acest moment – dependenți de exportul în Uniune. Un exemplu îl oferă exporturile de îmbrăcăminte, 80% din producție fiind trimisă pe piața din Uniunea Europeană. Un obiectiv asumat deja de Stephen Barclay (Ministrul Brexit-ul), acesta declarând în cursul săptămânii trecute că, comerțul cu tarife zero va fi unul dintre obiectivele guvernului britanic – în cadrul negocierilor comerciale. Probabil că vor exista unele perturbări pos-Brexit, chiar dacă în final se va ajunge la un acord de liber schimb care acoperă majoritatea acestor probleme.

De exemplu, principalii comercinți cu amănuntul spear că autoritățile sunt pregătite pentru controalele la frontieră, Marea Britanie importând zilnic accesorii și îmbrăcăminte de aproximativ 14 milioane Lire Sterline. În cursul anului trecut, zeci de trenuri dintre Franța și Regatul Unit au fost anulate, în principal datorită controalelor stricte operate de ofițerii vamali în Gare du Nord (Paris). Iar părăsirea uniunii vamale înseamnă că exportatorii vor trebui să completeze formulare speciale de vamă, acestea venind la pachet și cu creșterea costurilor administrative. “Sperăm că Guvernul Marii Britanii și Comisia Europeană vor avea o abordare pragmatică în ce privește tarifele vamale”, a menționat William Bain (Consilier pe politici comerciale în cadrul British Retail Consortium).

“De asemenea, acestea ar putea include perioade de implementare specifice sectorului, care vor permite întreprinderilor să aplice politici care nu vor afecta sistemele IT, personal, impozitare sau de conformitate”. Acest aspect poate să nu fie valabil în cazul comercianților mai mari, atât mainstream, cât și de lux, desi Burberry a anunțat încă de anul trecut că vor fi necesare niveluri mai ridicate de inventor pentru atenuarea întârzierilor de livrare – în momentul introducerii controalelor la frontieră. Cu toate acestea, întreprinderile mici și mijlocii – cu marje mai mici de profit – sunt mult mai expuse riscului. În fine, în funcție de informațiile care ne vor parveni, vom încerca să vă punem la curent cu schimbările generate de ieșirea Marii Britanii din UE.
0 comments