Alexander McQueen, reconstituirea epocii edwardiene

By , in Creative on . Tagged width: , , , , , , , ,

Ce înseamnă atunci când ne gândim la ideea de „british gentlemanly couture”? Un răspuns excelent ar putea să răzbată din eleganta prezentare a casei Alexander McQueen. Inaugurată în interiorul „The Charterhouse”, o magnifică construcție medievală din East London, colecția oferă o varietate de influențe – enumerând aici grădinile japoneze și amestecul chic de tailoring de tip Savile Row – povestea oferind o parte din ținutele vestimentare gândite pentru sezonul de vară 2020, piesele incluzând o mulțime de elemente subtile ce au avut ca sursă de inspirație îmbrăcămintea feminină.

Alexander McQueen
Alexander McQueen

Ca un exemplu, blazerele „black serge” sunt perfect tăiate, disecate în partea din față și spate cu dantelă de tip guipure. Totodată, costumele edwardiene oferă linii drepte, finisate în partea laterală cu o splendidă țesătură retractabilă, în timp ce mătasea neagră vine să „îmbogățească” costumul gentlemen-ului modern – o țesătură așteptată mai mult în construcția unei rochii – acesta fiind completat de broderie din argint și cristale strălucitoare de tip militar. Fondatorul casei ar fi fost cu siguranță mândru de aceste piese de croitorie: jachete dublu stratificate, veste și redingote cu amestecuri de lâneturi aduse din nord-vestul Angliei (renumite în întreaga lume încă din perioada medievală). De altfel, vizitele lui Lee McQueen – împreună cu succesoarea lui, dna. Sarah Burton – în Japonia au inspirat acestor ținute dragoni brodați cu fire de argint. Casa își declarase deja intențiile pe Instagram – cu imagini îndrăznețe ale ținutelor vestimentare purtate de Gordon of Khartoum – o combinație magică de finisaje strălucitoare. O altă sursă de inspirație vine din perioadele Edo și Meiji (Japonia secolului al XIX-lea), cele două fiind îmbinate cu amprente florale remarcabile, întâlnind aici flori strălucitoare de prune, crizanteme și crini, structura fiind utilizată în construcția jachetelor și costumelor poetice atât de specifice perioadei „rock”.

Alexander McQueen
Alexander McQueen

Într-un gest de bravură, o ținută de piele ocru a fost pictată manual cu flori abstracte dintr-o grădină Zen. Pentru a marca această lansare, casa McQueen a oferit oaspeților o petrecere strălucitoare în clubul Annabel’s, o cunoscută și opulentă locație din Mayfair – cunoscută pentru decadența strălucitoare a structurii imaginate de arhitectul Martin Brudnizki – ceea ce arată intenția de asociere cu o epocă strălucitoare din istoria recentă. La prezentare au fost prezenți nenumărați jurnaliști de top, în special din segmentul de modă masculin – precum publicațiile GQ sau New York Times – aceștia având ocazia să admire în interiorul clădirii Art Deco una dintre cele mai spectaculoase lansări de modă. Un moment elegant oferit de eticheta de modă Alexander McQueen, grădina mănăstirii de secol XIV oferind o mică parte din prezentările aferente London Fashion Week. Piese ce amintesc de o epocă apusă, designerii oferind o întoarcere de 360 de grade, ei creând nu numai haine, ci construind mărci și imaginându-și magazine, conceptualizând campanii publicitare și construind comunități mass-media sociale. O epocă cu un farmec aparte, suprapusă peste tendințele contemporane, o modernitate ce ne arată că esența este extrasă în continuare din ceea ce înaintașii noștri au gândit și realizat în materie de modă elegantă. Mai multe informații sunt disponibile aici (McQUEEN).